A jó idő kicsalogat minket a levegőre, s a nyár közeledtével egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk lakásunk teraszára.

De milyen egy jó terasz?

Biztosan mindenkinek másmilyen, de elsősorban hangulatos és kényelmes, hiszen a teraszon pihenni, feltöltődni vágyunk. A terasz tervezésénél azonban sok szempontot végig kell gondolnunk.

Funkció

Jó, ha tudjuk, mit teszünk majd a teraszon, hogy a kihasználható négyzetmétereket jól osszuk be.

Napozni fogunk? Reggelizni? Vacsorázni? A gyerek játszik majd ott? Vendégeket fogadunk? Növényeket nevelünk?

Tervezés

Azzal biztosan nem hibázunk, ha papírra vetjük az elképzelésünket. Ha már tudjuk, hogy lounge garnitúra kell, vagy étkezőasztal székekkel, nincs is más dolgunk, mint lerajzolni.

Aztán jöhetnek a növények, hintaágy, tárolószekrény, grillsütő, gyerekpad, dekoráció stb.

Dizájn

Igyekezzünk a terasz burkolatához és a fal színéhez harmonizáló bútorokat, tárgyakat vásárolni! Ne zsúfoljuk túl a területet, mert nagyon bosszúsak leszünk, ha a reggeli kávénkkal elbotlunk a szerszámos szekrényben, mielőtt még bevackolnánk magunkat a kedvenc székünkbe. Arról nem is beszélve, hogy hiába vásárolunk ízléses tárgyakat, ha túlzásba esünk az rendetlenséget szül, és sem mi, sem a vendégeink nem fogják komfortosan érezni magukat.

Árnyékolás

Mit sem ér a terasz, ha a perzselő naptól nem tudunk megmaradni rajta! Legyen az árnyékolónk kihúzható napellenző, vagy egy jó fajta billenthető napernyő, a lényeg, hogy mi dönthessünk, mikor napozunk és mikor húzódunk a hűsítő árnyékba.

Ha a fentieket mind végiggondoltuk, akkor jöhet a finomhangolás: világítás, elektromos áram, rovarok elleni védelem, kerítés, korlát, belátásgátló…

Ahány terasz, annyi megoldás. Ha egy kicsit inspirálódunk a neten, biztosan nem maradunk ötlet nélkül!

Képek forrása: kezdőkép: pixabay.com, Andy Giraud, további képek: Pixabay.com, James DeMers