Kádban fürdőzés vagy inkább gyors zuhany? Elegendő vagy pont kevés a tárolásra alkalmas hely? Hogyan és hová helyezzük a mosógépet, hogy kevésbé legyen útban? Mielőtt belevágunk a fürdőszoba megtervezésébe, érdemes figyelembe venni bizonyos ergonómiai szabályokat.

A fürdőkád

A kád minimum 160 x 70 cm hosszú legyen, az ennél kisebb inkább már az ülőkád kategóriába tartozik. Aszimmetrikus sarokkádakkal nyerhetünk egy kis teret. Fontos, hogy 55-60 cm-nél ne legyen magasabban a kád pereme, mert akkor nehézkes lesz a ki- és beszállás. A kád mellett kb. 60 cm-rel számoljunk a kilépéshez és a takarításhoz.

A zuhanyzó

A zuhanyozáshoz minimum 80 x 80 cm alapterületű kabin szükséges, akkor lehet kisebb, ha negyedkörív vagy egyik sarkán 45 fokban lecsapott négyzet a tálca formája. Hajmosásnál azonban a 90-100 cm-es méret mondható kényelmesnek. A zuhanyfej magassága – amennyiben nem mennyezeti esőztető – jó esetben rúdon állítható. A rudat fent 200 cm-es magasságba rögzítsük – erre már a csempék felrakásánál gondolni kell!

A mosdókagyló

A mosdó mélysége legalább 42 cm legyen, különben nem tudunk kényelmesen kezet mosni. Ha két mosdó kerül egymás mellé, személyenként legalább 60 cm-rel számoljunk. Az ideális magasság 85-90 cm, ha szekrényt tervezünk alá, vegyük figyelembe a szaniter méreteit.

A mosógép

A mosógép a pult alá is befér, hiszen a készülék magassága 85 cm, és a fedőlap általában lepattintható.

 

Forrás, képek: http://www.lakaskultura.hu/lakberendezes/furdoszoba-fokuszban/kenyelmes-es-praktikus-furdoszoba-titkai/